Folders van 200+ winkels

Meer dan 50.000 aanbiedingen

Sla alles op in één account

Logo

AH-beveiliger duwt klant zonder mondkapje

25 maart 2021
AH-beveiliger

AH-beveiliger duwt klant zonder mondkapje

25 maart 2021

In het Albert Heijn-filiaal op het Haarlemmerplein (Amsterdam) is onlangs een aanvaring geweest tussen een klant en een beveiliger. De klant droeg geen mondkapje, waar de AH-beveiliger hem op wees. Vervolgens liep de situatie uit de hand.

AH-beveiliger

In de video, die veel wordt gedeeld op social media, is te zien hoe de beveiliger de klant een duw geeft. Volgens Albert Heijn tonen de beelden echter niet het hele verhaal. Volgens een woordvoerster was er sprake van een handgemeen tussen 2 klanten, onder wie de man in de video. “De beveiliger heeft dit zo goed mogelijk willen oplossen”, zegt Jerina van Heck op AD.nl.

Ondersteuning

Dit leidde tot verzet bij de klant. “Je ziet mij al maandenlang hier zonder mondkapje”, roept de klant in de video, terwijl hij in bedwang wordt gehouden. Een andere klant in het filiaal geeft de beveiliger ondersteuning en zorgt ervoor dat er geen flessen wijn kapotvallen.

Veilig winkelen

Volgens de woordvoerster van Albert Heijn wordt er nog nagesproken over het voorval. “We zijn hier natuurlijk van geschrokken. Veilig en prettig winkelen staan bij Albert Heijn voorop. De winkel is in gesprek met het ingehuurde beveiligingsbedrijf en er is contact met de politie.”

Mondkapjesplicht

De mondkapjesplicht geldt sinds 1 december. Iedereen die 13 jaar of ouder is, moet een mondkapje dragen in publieke binnenruimten zoals de supermarkt. Mensen die het kapje niet op hebben waar het wel moet, riskeren een boete van 95 euro.

Geweld mag niet

Misschien krijgt de zaak nog een staartje, want volgens de Nederlandse Veiligheidsbranche mogen particuliere beveiligers geen geweld gebruiken. ‘Als hij dat wel doet, blijft dat niet zonder gevolgen en kan het voor de rechter komen. Deze kijkt naar de zaak en neemt alle omstandigheden in overweging. De rechter kijkt of het geweld terecht was’, valt te lezen op de website.