Folders van 200+ winkels

Meer dan 50.000 aanbiedingen

Sla alles op in één account

Logo

Besparen volgens de Japanse Kakeibo-methode

14 juli 2021
Kakeibo

Besparen volgens de Japanse Kakeibo-methode

14 juli 2021

Hier, in het westerse deel van de wereld, worden steeds vaker tradities en methodes uit andere werelddelen omarmd. Denk bijvoorbeeld aan de opruimstrategieën van Marie Kondo. Nu lijkt er een andere Japanse methode aan te slaan bij het grote, westerse publiek: Kakeibo. Wat houdt deze manier van budgetteren precies in?

Wat is Kakeibo?

De eerste vrouwelijke journalist in Japan, Hani Motoko, introduceerde de Kakeibo-methode in 1904. Dat deed ze in eerste instantie om vrouwen financieel inzicht en vrijheid te geven. Kakeibo spreek je uit als ka-ke-bo, de vrije vertaling is ‘huishoudboekje’.

Kort gezegd is het dus een financieel dagboek. Door al je inkomsten en uitgaven nauwkeurig bij te houden, heb je straks geld over om je dromen te verwezenlijken.

Kakeibo 5 stappen

Maar hoe gaat het dan in zijn werk? De methode bevat 5 stappen:

1. Kijk naar wat er per maand binnenkomt aan inkomsten
2. Kijk naar wat je vaste lasten zijn: huur, gas/licht, etc.
3. Wat is je doel? Bepaal hoeveel je daarvoor opzij wil zetten
4. Trek 2 en 3 van 1 af en deel dat vervolgens door 4. Wat je overhoudt, is wat je per week gaat uitgeven aan eten, cadeautjes etc.
5. Aan het eind van de maand kijk je of het gelukt is en wat je kunt verbeteren als het niet gelukt is.

Sparen aan het eind van de maand

Veel mensen sparen aan het eind van de maand, als ze geld overhouden. Dat werkt echter zelden. Marina Steinmann, die een Kakeibo-boek schreef, zegt tegen NU.nl: “Door aan de voorkant af te romen, lukt het echt. En een weekbedrag helpt focussen. Als je optelt wat je aan losse uitgaven doet: je schrikt je dood. Opschrijven geeft overzicht en vermindert stress. Daardoor krijg je rust in je hoofd.”

Budgetteren

Econoom Erica Verdegaal vindt Kakeibo een goed idee. “Het lijkt op een kasboekje bijhouden, maar dat vinden veel mensen kneuterig”, zegt ze. “Geef het een oosters tintje en het kan opeens wel. Kakeibo laat je op je geld letten en sparen, en dat is belangrijk. Als je kijkt hoeveel schulden sommige mensen hebben, dan heeft dit natuurlijk nut. En het is simpel: je zou het kinderen op basisscholen al kunnen aanleren.”