Folders van 200+ winkels

Meer dan 50.000 aanbiedingen

Sla alles op in één account

Logo

Bezorger weigert mondkapje en mag niet werken

13 januari 2021
Weigert mondkapje

Bezorger weigert mondkapje en mag niet werken

13 januari 2021

Een bezorger en een banketbakkerij uit Bilthoven liggen volledig met elkaar overhoop vanwege een conflict over het opvolgen van instructies. De medewerker werd de toegang tot het bedrijf ontzegd omdat hij weigert een mondkapje op te doen. aldus het AD.

Weigert mondkapje

De rechter stelt de werkgever in het gelijk en oordeelt dat de man pas weer aan het werk mag zodra hij zijn mondkapje opdoet. Ook mag de banketbakkerij de betaling van zijn loon tot die tijd opschorten. Tot nu toe weigert de man het mondkapje.

Ergens anders brood halen? Check hier de deals!

Al maanden niet

De man, die al ruim 6,5 jaar voor de banketbakkerij werkt, weigert sinds 13 oktober vorig jaar gehoor te geven aan de instructie van de eigenaren van de banketbakkerij, die willen dat hij een mondkapje draagt als hij goederen tussen vestigingen rondbrengt of spullen bezorgt bij afnemers. Daarop werd de betaling van zijn loon opgeschort.

‘Geen gegronde reden’

De man was het hier niet mee eens. “Er is wat mij betreft geen enkele gegronde reden dat uw besluit hiertoe rechtvaardigt”, laat hij in een schriftelijke verklaring aan zijn werkgever weten. De partijen kwamen er niet uit, waarop de man naar de rechter stapte.

‘Hinder’

Volgens de medewerker zorgt het dragen van een mondkapje voor veel hinder tijdens zijn werk en kan hij voldoende afstand houden van collega’s. Ook veroorzaakt het dragen van een mondkapje gezondheidsrisico’s ‘zonder dat hier zwaarwegende belangen tegenover staan’, aldus de man.

Transportbus

De banketbakkerij merkt op dat de werknemer in zijn transportbusje helemaal geen mondkapje hoeft te dragen. De mondkapjesplicht is voor hem beperkt tot de tijd dat hij in de bedrijfspanden is, hetgeen neerkomt op ongeveer 10 procent van zijn totale werktijd. De rechter geeft de werkgever gelijk.

Achterstallig loon

De werkgever dient te zorgen voor een gezonde en veilige werkomgeving. Daarnaast heeft de werkgever een bedrijfsbelang, omdat medewerkers bij ziekte of quarantaine doorbetaald moeten worden. Een mondkapje kan daarbij helpen en is een maatschappelijk aanvaard middel, ondanks dat de effectiviteit ervan wordt getwist, redeneert de rechter.

Wel moet de banketbakkerij de man nog achterstallig loon betalen over de afgelopen 6 jaar, in verband met te weinig betaald loon.