Folders van 200+ winkels

Meer dan 50.000 aanbiedingen

Sla alles op in één account

Logo

Chaos in speelgoedland leidt tot hogere prijzen

21 oktober 2021
speelgoedland

Chaos in speelgoedland leidt tot hogere prijzen

21 oktober 2021

Met de feestdagen voor de deur kan ‘speelgoedland’ zich opmaken voor extra drukke tijden. Er heerst namelijk al chaos vanwege grondstoftekortten, een ernstig ontregelde zeecontainervaart én fabriekssluitingen in China. Door deze krapte schieten de prijzen de lucht in.

Chaos in speelgoedland

Het Algemeen Dagblad sprak met René Bakker, directeur van speelgoedgroothandel Van der Meulen. Bakker beaamt dat hij steeds meer problemen met de levering ervaart. “Zo’n 80 procent van het speelgoed komt uit China. (…) Daar lopen ze nu tegen meerdere problemen op. Sommige speelgoedfabrieken werken op halve kracht of moeten noodgedwongen de productielijn tijdelijk helemaal staken door stroomtekorten. Het land kan de grote vraag naar elektriciteit niet bijbenen door de stijgende prijzen van steenkool en de strengere regels van de overheid om de CO2-uitstoot drastisch te verlagen.’’

Het gevolg is dat een deel van het bestelde speelgoed pas later in Nederland aankomt. Bakker: “Het wordt sowieso kielekiele. De verwachting is dat zeker de populaire artikelen – sneller dan andere jaren –  zijn uitverkocht. Ik schat dat 60 procent van het speelgoedaanbod vlak voor Sinterklaas nog verkrijgbaar is en 40 procent niet meer.”

Bekijk hier de laatste speelgoed aanbiedingen!

Doe je aankopen op tijd

Speelgoedwinkels riepen eerder al op om op tijd je inkopen te doen en herhalen die boodschap. Zo heeft Intertoys vooralsnog geen problemen en daar kun je nu je slag slaan, voordat het straks te laat is. “We moesten hierdoor snel schakelen en hebben in een vroeg stadium extra bestellingen geplaatst. Het grootste deel van het speelgoed is inmiddels binnen. Van echte tekorten is bij ons geen sprake”, aldus een woordvoerder tegen het AD. 

Hogere prijzen speelgoed

Door alle chaos lijken echter ook de prijzen te stijgen. Voor dit jaar valt het nog mee, maar de klap lijkt in 2022 onvermijdelijk. Bakker: “Wij verwachten dat met name artikelen die veel ruimte in containers in beslag nemen, flink duurder worden. Denk bijvoorbeeld aan trampolines. De kans is groot dat die in het voorjaar 75 procent duurder worden.”

De krapte op de markt zal volgens hem worden versterkt doordat sommige winkels besluiten minder artikelen in te kopen. “Ik pak de trampoline er weer even bij. Om uit de kosten te komen, zul je straks bijvoorbeeld 299 euro aan de klant moeten vragen in plaats van 199 euro. Niet elke ondernemer is bereid dit te doen.”