Folders van 200+ winkels

Meer dan 50.000 aanbiedingen

Sla alles op in één account

Logo

Chocolademousse getest: ‘Je betaalt voor lucht’

27 december 2020
Chocolademousse

Chocolademousse getest: ‘Je betaalt voor lucht’

27 december 2020

Dreigt het dessert te mislukken? Of heb je geen zin om uren in de keuken te staan? Met chocolademousse uit de supermarkt is de redding nabij. Het testpanel van het AD proeft voor.

Chocolademousse

Vrijwel iedereen vindt het lekker. En dan is het ook nog eens spotgoedkoop. “Hoewel je bij sommigen letterlijk voor lucht betaalt’’, zegt patron-cuisinier Peter van Rooij. Kookboekenschrijver Janneke Philippi somt op waaraan zij vindt dat chocolademousse moet voldoen: “Goede chocomousse is luchtig, niet te vettig en heeft een intense chocoladesmaak. En de kleur is mooi donkerbruin.’’

Stevig

“Stevigheid is ook belangrijk’’, vult chef-kok Ivo Luijten het rijtje kenmerken aan. Voor hen staan 8 merken chocolademousse op tafel. De ene mousse blijft rechtop staan en de ander zakt als een plumpudding in elkaar. Luijten wijst op een plasje dat meer lijkt op chocoladesaus.

Gelatine

De supermarktvarianten op tafel – die blind geproefd worden – bevatten veel meer dan 3 ingrediënten. De chocolade en room is vaak aangevuld of volledig vervangen door chocolade- en melkpoeder. Om stevigheid en luchtigheid te krijgen zijn gelatine, verdikkingsmiddelen, suiker en/of stikstof (ijskoude lucht) toegevoegd. Ook eieren ontbreken in de meeste gevallen, die zijn vaak ingewisseld voor emulgatoren en stabilisatoren.

Vla

In de race voor de beste supermarktchocolademousse vallen die van Dr. Oetker en Ekoplaza gelijk af. Beide lijken qua structuur meer op chocoladevla. Aan een enkele is een toefje chocoladesaus toegevoegd, een ander is bestrooid met luxe chocolade flakes. Weer een ander bevat een wolkje slagroom. “Een doodzonde’’, schudt Peter zijn hoofd. “Er zit al slagroom in het recept.’’

Almhof en Bros

“Als je iets toevoegt aan chocolademousse moet dat de smaak van chocolade juist versterken, niet afzwakken’’, vult Ivo aan: ’’ De toetjes van Almhof en Bros vindt het panel beide mooi van structuur, luchtig en elegant. Tot slot nog een tip van Janneke om chocomousse naar een volwaardig toetje voor kerst te tillen: combineer het eens met olijfolie en zeezout. Of bestrooi het met wat gedroogde chilivlokken.

Almhof is in de aanbieding bij Coop, bekijk hier de folder!

Check de rest van de uitslag hierrr!