Coronapatiënt in huis? Dit moet je schoonmaken

Coronapatiënt in huis? Dit moet je schoonmaken
Als je een coronapatiënt in huis hebt, kan goed schoonmaken helpen voorkomen dat het virus overslaat naar andere gezinsleden. Hoe ga je het coronavirus met emmer en sop te lijf? 2 experts geven advies in het AD.
Coronapatiënt en schoonmaken
Focus op de handcontactpunten
Omdat het coronavirus op oppervlakken kan overleven, bestaat het gevaar dat je jezelf besmet als je met je handen een oppervlak en vervolgens je gezicht aanraakt. Het is daarom belangrijk om elke dag de handcontactpunten goed schoon te maken, zegt Alvin Bartels. Hij is beleidsadviseur infectiepreventie van het Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid.
Vergeet draagbare apparatuur niet
Vergeet niet je mobieltje, computer en de afstandsbediening van de televisie schoon te maken, zegt Middeldorp. “Die kunnen een bron van ziektekiemen zijn. Neem ze regelmatig af. Zelf doe ik het met een watje met een beetje terpentine. Met het watje haal je het virus weg. En vocht kan schade geven, maar olie, de basis van terpentine, niet.’’
Schoonmaakmiddel nodig? Check hier de aanbiedingen van de drogisterijen!
Geef iedereen een eigen toilettas
Een coronadrager moet zich zo veel mogelijk afgescheiden houden van de andere huisgenoten. De besmette huisgenoot verblijft dus het liefst in een aparte kamer en gebruikt eigen bestek, borden en glazen. Als het even kan, heeft hij ook een eigen badkamer en toilet.
Was kleding van de patiënt apart
Houd alle kleren van de coronadrager gescheiden van de rest, raadt het RIVM aan. Doe de kleding in een aparte wasmand en was het apart op de temperatuur die aangegeven staat in de kleding op een volledig wasprogramma. Stop elke dag alle (bad)handdoeken en theedoeken in de was. Gebruik voldoende wasmiddel, zodat het virus goed losweekt.
Stop natte doekjes meteen in de was
Klaar met schoonmaken? Vergeet dan niet je schoonmaakspullen goed te reinigen om eventuele virusresten te verwijderen. Schoonmaakdoekjes uit een pakje, oftewel reinigingsdoekjes, gooi je meteen weg. Stop dweilen en microvezeldoekjes meteen in de was. Spoel emmers goed om, was de dweil op 60 graden en laat alles daarna goed drogen.
Zet een kwartier lang alles open
Dagelijks de lucht verversen helpt om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen. “Ventileer de hele dag door’’, adviseert Bartels van het Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid. Zet het raam op een kier of gebruik het mechanisch ventilatiesysteem als dat aanwezig is.
Lees het hele verhaal bij de collega’s van het AD!