Folders van 200+ winkels

Meer dan 50.000 aanbiedingen

Sla alles op in één account

Logo

De lekkerste groene thee uit de supermarkt

1 november 2020
Groene thee

De lekkerste groene thee uit de supermarkt

1 november 2020

Voordeel van thuiswerken: we kiezen zelf welke thee we tijdens het werk drinken. Het testpanel van het AD proeft 8 keer groene thee die je gewoon in de supermarkt kunt kopen.

Groene thee

“De temperatuur van het water is essentieel’’, zegt Suzanne Heijnis. Die moet tussen de 70 en 80 graden zijn. “Zet je groene thee met water heter dan 80 graden, dan komen er bittere stoffen zoals polyfenolen vrij. Die zorgen voor wrange tonen en geven een onaangename smaak. Bij zwarte thee komen die stoffen pas vrij bij 95 graden of hoger.’’

Bekijk hier welke thee een 4,5 op 5 kreeg!

Zeewier

Al snel is duidelijk: de ene thee geeft een fijn en romig mondgevoel, de andere heeft een astringent (lees: samentrekkend) effect. Soms komen tonen van spinazie en zeewier bovendrijven, dan weer worden nuances van citroen en aardbei genoteerd. Zelfs umami komt voorbij, die in Japan de 5e smaak – naast bitter, zoet, zuur en zout – wordt genoemd. “Thee kan dezelfde complexiteit hebben als wijn’’, zegt Ariadne Vogel. “Er zijn sterrenrestaurants die passende thee bij de soep, vis of kaasplank schenken, in plaats van een glas wijn.’’

Wokken

Groene thee is gemaakt van jonge blaadjes van de Camellia sinensis, de officiële naam van de theeplant. In tegenstelling tot bijvoorbeeld zwarte thee wordt groene thee na de pluk direct verhit om oxidatie te voorkomen. Zo blijven de frisgroene kleur van de bladeren, aroma en smaak behouden. Anja Schukkink: “In China kiezen ze vaak voor wokken, waardoor de smaak van noten en de geur van groene groenten naar boven komt. In Japan stomen ze liever, daarmee krijgt de thee meer een spinazie-achtige smaak.’’

Voor de beste thee-aanbiedingen, klik hier!

Losse thee

Zelf drinken de panelleden liever losse thee. De fijngemalen blaadjes in zakjes zijn in hun ogen minder lekker en minder puur. Ook verbazen ze zich er soms over hoe Nederlanders theezetten. Ilse Beemsterboer: “Oneerbiedig gezegd: we hengelen een theezakje zo lang mogelijk heen en weer in grote mokken en slobberen het drankje vervolgens naar binnen.’’ Al dan niet met een flinke scheut melk en/of schep suiker. Heijnis: “Doodzonde. Op die manier wordt de thee veel te sterk én te bitter. Een theezakje moet je heel voorzichtig laten trekken, hooguit anderhalve minuut.’’