Folders van 200+ winkels

Meer dan 50.000 aanbiedingen

Sla alles op in één account

Logo

De nieuwe maatregelen van de persconferentie

12 januari 2021
Nieuwe maatregelen

De nieuwe maatregelen van de persconferentie

12 januari 2021

Voor de zoveelste keer staan premier Mark Rutte en ‘coronaminister’ Hugo de Jonge van Volksgezondheid dinsdag het land te woord. In de persconferentie is weinig goed nieuws te ontdekken, want de maatregelen van half december worden verlengd tot en met 9 februari.

Maatregelen van de persconferentie

Allereerst: de lockdown gaat dus nog 3 weken langer door dan de 18 januari die we allemaal in de agenda hadden staan. De reden hiervoor is dat de cijfers hoog blijven, ook is het kabinet bang voor snelle verspreiding van corona door de ‘Britse variant’. Een avondklok durven Rutte en De Jonge echter (nog) niet aan. Burgemeesters en de Tweede Kamer waren daar erg op tegen.

Steunpakket

Niet-essentiële winkels die geen voeding verkopen blijven dus dicht. Voor hen wordt weer een flink steunpakket opgetuigd, net als voorheen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er het afgelopen jaar minder faillissementen dan in de vorige 20 jaar waren. Maar voor veel ondernemers staat het water aan de lippen, weet het kabinet ook. Daarom komt er meer geld voor bijvoorbeeld de horeca en retailzaken.

Bekijk hier alle winkels met webshop!

Basisscholen

Goed nieuws voor ouders die maar thuis zitten met kinderen, want de basisscholen en kinderopvang kunnen wat eerder open. Al op 25 januari kunnen de kinderen weer worden weggebracht. Op de middelbare scholen moeten leerlingen weer 1,5e meter afstand van elkaar, net als ten opzichte van docenten. “Waar dat enigszins kan”, zei Rutte daarover.

Avondklok

Een avondklok zoals in veel andere landen als België en Frankrijk is wellicht aan de orde en er wordt wel onderzoek naar gedaan. Het OMT raadde het eerder al aan. Rutte benoemde het in zijn praatje, maar de avondklok komt er voorlopig (nog) niet. Daarom heeft hij het OMT gevraagd verder onderzoek te doen. In een later stadium kan het dus alsnog.

Reizen

Tot en met maart mag er niet gereisd worden volgens Rutte. Alleen als dat voor werk is met een hoog economisch belang.

Vaccinatie

Hoe zit het nu met de vaccinaties? Sinds vorige week wordt er geprikt met de vaccins van Pfizer, sinds deze week is ook de versie van Moderna in Nederland. Eerder maakte De Jonge al bekend wanneer iedereen grof gezegd gevaccineerd kan worden. Ga hier na wanneer jij aan de beurt bent.