Folders van 200+ winkels

Meer dan 50.000 aanbiedingen

Sla alles op in één account

Logo

Dit is de lekkerste vegan burger uit de supermarkt

9 november 2020
Vegan burger

Dit is de lekkerste vegan burger uit de supermarkt

9 november 2020

Met ‘World Vegan Month’ staat plantaardig eten in november wereldwijd op de kalender. Of een burger zonder vlees en kippeneiwit ook lekker weghapt? Het panel van het AD proeft de vegan burger voor, 10 verschillende zelfs.

Vegan burger

Van bloederig roze tot bruin gebakken en van platte ‘McDonald’s burger’ tot maatje tartaar: elke supermarkt verkoopt tegenwoordig vegan of vegetarische burgers. Koffietijd-kok London Loy is er wel voor te porren, mits ze in de buurt komen van vlees. “Een goede vegan burger is lekker dik en juicy en ziet eruit als vlees.’’

Ook voor de beste vegan aanbiedingen, eerst Reclamefolder.nl checken!

Stoer?

Op de verpakkingen staan namen als ‘Superhero burger’, ‘Beyond Meat Burger’ en ‘Ruig burger.’ Maar of het stoer is om vegan burgers te eten? “Ik vind van wel’’, zegt vegan kookboekenschrijver Milou van der Will: “Het is beter voor het klimaat, voor de mens én voor de dieren. Alleen al vanwege de soja die nodig is om een koe te voeden. Die soja kun je ook direct eten, in de vorm van een vegan burger. Daar is veel minder landbouwgrond en water voor nodig.’’

Plantaardige burgers liggen al sinds de jaren 70 in de schappen. Ze werden pas booming nadat de Amerikaanse Beyond Burger in 2019 de supermarkten veroverde. De makers van deze ‘bloederige’ burger gaan er prat op dat hij niet van echt te onderscheiden is.

Rode biet

Wat er in zulke burgers zit? Soms zijn ze gemaakt van soja-eiwit, soms van tarwe-eiwit of erwteneiwit. De meeste zijn een combinatie hiervan. Bloederige, nog niet voorgebakken varianten zijn gekleurd met sap van rode biet. De hoeveelheid eiwitten per 100 gram varieert van 14 gram (Iglo Green Cuisine) tot maar liefst 26 gram (Superhero vegan burger).

Beyond niet de beste

Aan enkele burgers (Aldi, Vivera) is vitamine B12 en ijzer toegevoegd. De smaak is bijna niet te onderscheiden van een echte hamburger, vindt het panel. Al komt de Beyond Burger, winnaar van de FoodAwards 2020, dit keer niet als beste uit deze test. Wel de 1e de Beste burger van Dirk. En ja, er werd blind geproefd.