Folders van 200+ winkels

Meer dan 50.000 aanbiedingen

Sla alles op in één account

Logo

🎥 | ‘HEMA nog steeds afhankelijk van Boekhoorn’

23 juni 2020
Afhankelijk

🎥 | ‘HEMA nog steeds afhankelijk van Boekhoorn’

23 juni 2020

Marcel Boekhoorn heeft nog altijd wat te melden bij HEMA. De miljardair die sinds vorige week geen eigenaar meer is ten koste van een groep schuldeisers, heeft de nieuwe eigenaren afhankelijk van hem gemaakt om een grote belastingaanslag te voorkomen. Dat weet het FD.

 

Afhankelijk van Boekhoorn

Boekhoorn heeft toekomstige kopers van de warenhuisketen van hem afhankelijk gemaakt voor een mogelijke belastingaanslag van meer dan 100 miljoen euro. Kern is, dat de recente kwijtschelding van 450 miljoen euro aan schuld van HEMA wordt aangemerkt als belastbare winst. Dit kan leiden tot een claim van 25 procent van 450 miljoen euro, wat neerkomt op 112,5 miljoen euro.

Bepaalde verliezen

Behalve de dreigende belastingaanslag heeft Boekhoorn ook via zogenaamde compensabele verliezen een drukmiddel bij de nieuwe eigenaren. Die kunnen gebruikt worden om in de toekomst minder belasting te hoeven betalen. Boekhoorn heeft de compensabele verliezen in een aparte bv ondergebracht.

Help je HEMA liever vooruit door er leuke spullen te kopen? Bekijk dan hier waar de dichtstbijzijnde winkel is!

Akkoord met Boekhoorn

Voor de nieuwe eigenaren is het daarmee van belang een akkoord te sluiten met Boekhoorn, wat geld gaat kosten. Doen ze dat niet dan brengt HEMA bij doorverkoop minder op. Het is ook mogelijk dat de miljardair op deze manier HEMA zelf weer in handen wil krijgen. Dan zou hij een lagere prijs kunnen bedingen voor de warenhuisketen.

Failliet?

Dinsdag schreef het FD ook nog dat boze schuldeisers HEMA liever failliet willen laten gaan, nadat ze buiten de boot vielen bij de recente overname. In totaal zouden ze 54 miljoen aan leningen uit hebben staan. Dit kan vooral bij een mogelijke doorverkoop nog een lastige zaak worden.

Weer verkopen

Van doorverkoop is zeker al wel sprake. Volgens NRC zijn de nieuwe eigenaren een rondje aan het maken om te bekijken hoeveel HEMA waard is, waarna het bij een goed bod nog deze zomer verkocht kan worden. Wordt ongetwijfeld vervolgd…