Folders van 200+ winkels

Meer dan 50.000 aanbiedingen

Sla alles op in één account

Logo

IKEA openbaart geheim recept Zweedse balletjes

22 april 2020
Zweedse balletjes

IKEA openbaart geheim recept Zweedse balletjes

22 april 2020

IKEA weet donders goed dat de klanten de winkels en ook de Zweedse balletjes behoorlijk beginnen te missen. Daarom kun je de meubels en dergelijke online, nu is er ook voor het 2e probleem een oplossing gevonden.

Zweedse balletjes

IKEAheeft namelijk het recept van de beroemde balletjes openbaar gemaakt. Daardoor kun je de Köttbullar nu ook thuis maken! Vanaf de zomer staat er trouwens ook een vegetarische versie op de planning. Het is niet heel moeilijk om de ballen te maken, de bereiding bestaat uit slechts 6 stappen. Kijk maar:

Ingrediënten (voor 4 personen)

Voor de gehaktballetjes

  • 500 g rundergehakt
  • 250 g varkensgehakt
  • 1 ui, fijn gesneden
  • 1 teentje knoflook (geplet of gesneden) 
  • 100 g broodkruimels
  • 1 ei
  • 5 eetlepels volle melk
  • zout en peper

Voor de saus

  • scheutje olie 
  • 40 g boter
  • 40 g bloem 
  • 150 ml groentebouillon
  • 150 ml runderbouillon
  • 150 ml (slag)room
  • 2 theelepels sojasaus
  • 1 theelepel Dijonmosterd

Bereiding

Stap 1: Meng het rundergehakt met het varkensgehakt met je vingers. Voeg er de ui, knoflook, broodkruimels en het ei aan toe en meng alles goed. Voeg er dan de melk aan toe en kruid het met zout en peper. 

Stap 2: Maak kleine, ronde balletjes. Leg ze op een schoon bord. Dek het bord af en laat ze 2 uur in de koelkast rusten (hierdoor zullen ze hun vorm beter behouden tijdens het bakken).

Stap 3: Verwarm de olie in een pan op een middelhoog vuur. Als het warm is, voeg je er voorzichtig de balletjes aan toe. Laat ze bakken tot ze aan alle kanten bruin kleuren. 

Stap 4: Doe de balletjes in een ovenschaal. Bedek de schaal en plaats hem in de oven. Laat de balletjes nog 30 minuten koken op zo’n 180 graden. 

Stap 5: Smelt de boter in een pan. Doe er voorzichtig de bloem bij en blijf 2 minuten stevig roeren. Voeg er de bouillons aan toe en blijf roeren. Doe dan nog de room, sojasaus en Dijonmosterd bij het geheel. Breng het geheel zachtjes aan de kook zodat de saus dikker kan worden. 

Stap 6: Klaar om te eten? Serveer het met je favoriete aardappelen – frietjes, krieltjes of puree.

Online iets bestellen bij IKEA? Check hier de digitale folder!