Folders van 200+ winkels

Meer dan 50.000 aanbiedingen

Sla alles op in één account

Logo

Inflatie: deze producten werden het duurst in de supermarkt

8 september 2022
inflatie

Inflatie: deze producten werden het duurst in de supermarkt

8 september 2022

Niemand kan meer om de huidige inflatie heen. Producten lijken bijna wekelijks duurder te worden. Maar welke zaken werden eigenlijk het duurst? Dat zocht het Algemeen Dagblad uit, terwijl wij de beste aanbiedingen erbij zochten.

Prijsstijgingen inflatie

Boter: 34,2 procent

Zuivelproducten staan hoog op de inflatielijst. Om deze producten te produceren, is namelijk rauwe melk nodig. En de melkprijs is flink gestegen. De prijs die boeren hiervoor krijgen, ligt met ruim 60 cent per liter bijna 2 keer zo hoog als een jaar geleden. Boeren krijgen echter ook te maken met gestegen kosten, terwijl het melkaanbod afneemt. Dat er verschil zit in de prijsstijgingen tussen boter, kaas, yoghurt en melk heeft te maken met verschillende bereidingswijzen en de bijkomende kosten die daarbij komen kijken. Bovendien spelen ook verpakkingskosten een rol.

inflatie

Olijfolie: 24,1 procent

Volgens het CBS stijgt de gemiddelde prijs voor eetbare oliën met meer dan 60 procent. Olijfolie ‘valt dan nog mee’ met een stijging van 24,1 procent. De belangrijkste reden van deze stijging is dat Oekraïne en Rusland veel zonnebloemolie produceren. Die export staat door de oorlog echter zwaar onder druk.

inflatie

Spaghetti: 26,7 procent

Door de oorlog tussen Oekraïne en Rusland zijn miljoenen tonnen graan gestrand. Dat zorgt voor hoge prijzen in het pastaschap. Ook het brood is hierdoor duur geworden.

inflatie

Rundvlees: 25,1 procent

Bijna al het vlees is in prijs gestegen. Een belangrijke oorzaak is het duurdere veevoer. Sinds de coronacrisis stijgen de prijzen van granen en mais, grondstoffen die gebruikt worden voor veevoer. Ook de hogere energie- , transport- en loonkosten spelen een rol.

Koffie: 22,4 procent

De stijging van koffie heeft dan weer niets te maken met de oorlog. Dit komt vooral door de weersomstandigheden in een koffieproducerend land als Brazilië. Daar speelt ook watertekort nog een rol.