Folders van 200+ winkels

Meer dan 50.000 aanbiedingen

Sla alles op in één account

Logo

Is de smaak van bier beter in blik of in een flesje?

25 augustus 2021
smaak van bier

Is de smaak van bier beter in blik of in een flesje?

25 augustus 2021

Het is vaak een punt van discussie: de ene bierdrinker zweert bij flesjes, terwijl de ander graag een blikje opentrekt. Natuurlijk gaat het hier om persoonlijke voorkeuren, maar volgens bierexpert Sofie Vanrafelghem is er wel degelijk verschil in de smaak van bier. Dat valt te lezen op AD.nl.

Smaak van bier

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: het blikje krijgt de voorkeur. “In tegenstelling tot wat veel mensen denken, blijft bier beter bewaard in blik”, aldus Vanrafelghem. “Een blikje laat immers geen licht door, en licht is een van de grootste vijanden van de smaak van bier.”

Dit is zeker bij sterk gehopte bieren het geval, zoals een IPA. Vanrafelghem: “Licht op hop zorgt voor een ‘lichtgeur’ die veel weg heeft van kattenpis, altijd vermijden dus. De smaakvervuiling die je kreeg doordat het metaal reageerde op de inhoud, behoort tot het verleden. Tegenwoordig wordt blik voorzien van coatings, waardoor er geen smaakreacties meer plaatsvinden. Blik mag dus definitief zijn negatief imago van zich afschudden.”

Klik HIER voor de laatste aanbiedingen op het gebied van bier! 🍻

Bierglas

Ook het bierglas heeft volgens Vanrafelghem invloed op de biersmaak. “Zo zullen een Westmalle Tripel of een Duvel anders smaken als je ze drinkt uit een pilsglas. Je mist bepaalde aroma’s doordat het bier niet genoeg ruimte krijgt.”

Haar tip: je moet rekening houden met de bierstijl, en op basis daarvan de juiste vorm kiezen. “Zo komt een fruitige tripel of een krachtig donker bier best tot zijn recht in een glas met een brede open vorm. Een intense houtgerijpte imperial stout doet het dan weer goed in een ‘ballonglas’. Bij een klassieke pils kies je dan weer beter voor een langwerpig, recht en smal glas (fluitje of vaasje) dat de schuimkraag langer vasthoudt, en zo het bier langer beschermt tegen zuurstof.”