Folders van 200+ winkels

Meer dan 50.000 aanbiedingen

Sla alles op in één account

Logo

Koekenpannen zijn gevaarlijk voor jou én vogels

5 maart 2021
Koekenpannen

Koekenpannen zijn gevaarlijk voor jou én vogels

5 maart 2021

De Keuringsdienst van Waarde las een opmerkelijke tekst op de gebruiksaanwijzing van een pan met antiaanbaklaag: als de pan te heet wordt kunnen dampen vrijkomen die gevaarlijk zijn voor vogeltjes. De antiaanbaklaag in koekenpannen is gevaarlijker dan je denkt, ook voor het milieu, ontdekten de makers van het tv-programma.

Koekenpannen

De stoffen die gebruikt worden voor een antiaanbaklaag zijn zo sterk dat alle etensrestjes zo van de pan glijden. Het lijkt ideaal, maar de keerzijde is minder handig: als deze stoffen in het milieu komen, verdwijnen ze nooit meer. De antiaanbaklaag in je pan is teflon, een soort plastic.

Snel een keramische pan kopen? DekaMarkt heeft ze in de folder!

Giftig

“Zodra je wat vet in de pan hebt zitten en er bijvoorbeeld vlees in bakt wordt de pan ongeveer 200 graden. Dan is er niks aan de hand, ook niet voor de vogel”, legt chemicus Jacob de Boer in een tv-uitzending van Keuringsdienst van Waarde uit. “Wanneer je de pan verhit op gas, zonder vet erin, kan de pan tot wel 400 graden worden. Dan kan teflon ‘monomeren’ en ontstaan er brokstukjes die extreem giftig zijn, ook voor de mens.” Vogels hebben veel gevoeligere luchtwegen dan mensen en zijn dus ook vatbaarder voor de giftige stoffen die vrijkomen: ze worden benauwd en overlijden in de meeste gevallen heel snel.

Krasjes? Weg!

Volgens De Boer moeten we goed oppassen met pannen met een antiaanbaklaag: “Zodra er krasjes in zitten, moet je hem weg doen. Vooral pannen met schilfertjes zijn gevaarlijk, omdat je dan kleine stukjes teflon binnenkrijgt.” Zelf bakt hij met stalen en keramische pannen, zonder antiaanbaklaag. 

Geen zeep

Kun je zonder een antiaanbaklaag ook bakken zonder dat het aanbakt? Chef-kok Joris Bijdendijk zegt van wel: “Je moet het zien als een magnetron, het enige wat een pan écht doet, is je product opwarmen”, vertelt hij in de uitzending. Zelf gebruikt hij ook alleen pannen waar geen teflon op zit: pannen van gietijzer, RVS en plaatstaal. Met die laatste creëert hij zelf een antiaanbaklaag.

Keuringsdienst van Waarde is vanavond te zien op NPO3 om 20.25 uur. Lees hier waarom koekenpannen ook schadelijk zijn voor het milieu.