Folders van 200+ winkels

Meer dan 50.000 aanbiedingen

Sla alles op in één account

Logo

Met dit slimme bord eten kinderen hun groente wel

14 januari 2021
Slimme bord

Met dit slimme bord eten kinderen hun groente wel

14 januari 2021

Een grote groenteproducent ontwikkelde een slim bord dat kinderen helpt meer broccoli, erwtjes en witlof te eten. In het slimme bord zijn 5 trucjes verwerkt.

Slimme bord

Veel ouders balen ervan: hun kinderen eten onvoldoende groenten. De cijfers zijn bedroevend: gemiddeld komen kinderen tussen 4 en 8 jaar niet boven de 73 gram groenten per dag uit, terwijl het advies voor die leeftijdsgroep tussen de 100 en 150 gram luidt, afhankelijk van de leeftijd. Dit zit er in het slimme bord:

1. Spiegelen

Kinderen spiegelen zich continu aan het gedrag van hun ouders, dus willen ze ook graag van een bord eten dat lijkt op dat van hun ouder. Het bord is rond en van keramiek, dus zwaar. Net als dat van papa of mama. Dit zorgt ervoor dat een kind het gezonde eetgedrag van de ouders makkelijker kan volgen, is de gedachte.

Bekijk hier de beste groente-aanbiedingen van het moment!

2. Illusie

Het groentebord is groter dan een gewoon kinderbordje, waardoor de porties groente kleiner lijken. Voor de hersenen lijkt de maaltijd beter behapbaar. Dit heet de Delboeuf-illusie en wordt versterkt door het bord platter te maken en niet te versieren aan de rand, zoals met een kinderbord vaak gebeurt. Het bord heeft een doorsnede van 27,5 centimeter, net als het gemiddelde volwassenendinerbord.

3. Kuiltje

Als er meer van iets op je bord ligt, eet je er automatisch ook meer van. Een verdieping in het bord zorgt ervoor dat je meer groenten kan serveren, zonder dat het meer lijkt. “Elk hapje is winst’’, aldus Nicole Freid, marketingdirecteur van Hak. “Je kunt meer opscheppen. Illusionist Victor Mids had een keer een item met een bord soep waar mensen maar van bléven eten. Ze hadden niet door dat het telkens onzichtbaar werd aangevuld.’’ Dit principe zit ook in het bord verwerkt.

4. De weg van de minste weerstand

Het bord zetten de ouders met het groentekuiltje het dichtst bij het kind. De gedachte erachter: eten dat dichterbij ligt, belandt makkelijker in je buik.

5 Subtiele kleurverschillen

Een witte ondergrond zorgt ervoor dat onze hersenen de groente aantrekkelijker vinden, waardoor die als smaakvoller wordt ervaren. De plek waar de groente ligt is de witste plek op het bord. Dat helpt. Lees meer bij onze collega’s van het AD.


Het bord is te koop bij de webshop van de Bijenkorf.