Folders van 200+ winkels

Meer dan 50.000 aanbiedingen

Sla alles op in één account

Logo

Minder bedrijven failliet dan in de 20 jaar hiervoor

12 januari 2021
Bedrijven failliet

Minder bedrijven failliet dan in de 20 jaar hiervoor

12 januari 2021

Het aantal bedrijven dat vorig jaar failliet is gegaan, lag historisch laag. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat cijfers verzamelde, meldt dat er in de afgelopen 20 jaar niet zo weinig bedrijven de deuren hebben moeten sluiten

Bedrijven failliet

Ook de cijfers voor december waren bijzonder laag. Toen gingen er 138 bedrijven en instellingen failliet, waarbij eenmanszaken niet werden meegeteld. Dat was het laagste niveau sinds januari 1991. Voor heel 2020 bleef het aantal faillissementen steken op 2703, ruim 500 minder dan een jaar eerder. Ook in 2017 en 2018 werd een vergelijkbaar niveau bereikt als in 2019. 

Bedrijven helpen? Bekijk hier wie er nog een webshop heeft!

Noodsteun

De statistici wijzen op de noodsteun van de overheid als reden voor het lage aantal bankroeten. Daardoor blijven bedrijven mogelijk wat langer overeind. De situatie is voor veel bedrijven namelijk heel zwaar, maar omdat er geen of nauwelijks inkomsten zijn en er wel overheidssteun kan worden aangevraagd, ligt de lat om een faillissement aan te vragen wellicht wat hoger.

Uitzonderingen

In vrijwel alle bedrijfstakken gingen minder ondernemingen failliet, maar er zijn ook uitzonderingen zoals de horeca, de cultuur-, sport- en recreatiebranche en het onderwijs. De daling van het aantal failliete bedrijven was het sterkst in de handel, maar desondanks blijft dat de sector waar in absolute aantallen de meeste bedrijven 2020 niet overleefden. Het waren er 581, zo’n 21 procent van alle faillissementen.

Per provincie

In 10 van de 12 provincies ging het aantal faillissementen ook omlaag, waarbij Zuid-Holland en Utrecht de grootste afnames kenden. In Friesland en Zeeland gingen meer bedrijven failliet dan in 2019. Onderzoeksbureau Locatus concludeert aan de hand van de winkelleegstand eveneens dat de steunmaatregelen van de overheid werken. De winkelleegstand is afgelopen jaar nauwelijks toegenomen.

Stijging en daling

In 2019 werd nog de sterkste stijging in jaren gemeten en ook in de eerste maanden van 2020 was er een toename, maar sinds het begin van de crisis in maart is de stijging zeer beperkt. In winkelmeters is de leegstand zelfs gedaald, van 8,1 procent begin dit jaar naar 7,6 procent nu. Locatus waarschuwt wel voor stilte voor de storm, omdat veel bedrijven blijven en ook rekeningen voor zich uit schuiven.