Folders van 200+ winkels

Meer dan 50.000 aanbiedingen

Sla alles op in één account

Logo

Nieuw: pindakaas zonder palmolie

13 juli 2020
pindakaas

Nieuw: pindakaas zonder palmolie

13 juli 2020

Er is een nieuw soort pindakaas te koop: Smeris Pindakaas. Deze pindakaas is anders dan de varianten die je gewend bent, want in deze pot zit geen palmolie! Diëtist Berdien van Wezel test dit nieuwe product en velt haar oordeel.

Het gebruik van palmolie

In de meeste potten pindakaas zit palmolie verwerkt, om het extra smeuïg te maken. Zo zit in de potten van bijvoorbeeld Calvé maar ook in de potten van veel huismerken van supermarkten palmolie. De bedenkers van Smeris bedachten een alternatief: cacaoboontjes als bron van vettigheid. Waarom is het belangrijk om palmolie te vervangen? Omdat palmolie zeer negatieve gevolgen heeft voor dier & milieu.

Voor de aanleg van palmolieplantages worden namelijk complete regenwouden gekapt. Van Wezel vindt het een goed initiatief van Smeris, zo zegt ze tegen het AD: “In zóveel producten zit palmolie verwerkt. Broodbeleg, muesli, shampoo, werkelijk bijna alles. Producenten gebruiken het om de geur, kleur of smaak te verbeteren, maar het is dus niet nodig. Smeris bedacht een alternatief en hopelijk gaan nu ook andere fabrikanten volgen.’’

Smeris Pindakaas

Andere voordelen?

De pindakaas van Smeris heeft geen andere gezondheidsvoordelen, zo stelt Van Wezel.“Calvé en andere huismerken bevatten palmolie en dus verzadigd vet. In Smeris zit dan wel geen palmolie, maar het bevat wel verzadigd vet, net als alle pindakaasvarianten. Ik zou me daar echter geen zorgen over maken, want het gaat om zulke kleine hoeveelheden. Pindakaas bevat ook veel goede vetten, vanwege alle pinda’s.’’ 

Vol met pinda’s

Het product van Smeris bestaat voor 95% uit geroosterde pinda’s. Dat is nog meer dan bijvoorbeeld een pot Calvé, waar ongeveer 81 tot 85% aan pinda’s inzit. Het grootste voordeel van Smeris is vooral dat het milieuvriendelijker is.

Benieuwd geworden? De Smeris Pindakaas is verkrijgbaar in twee smaken ‘lekker crunchy’ en ‘beetje zoet’ en is te koop bij Albert Heijn. Bekijk de actuele Albert Heijn-folder hier.