Folders van 200+ winkels

Meer dan 50.000 aanbiedingen

Sla alles op in één account

Logo

Noodpakket voor onder meer horeca: plus 13 miljard

20 mei 2020
Noodpakket

Noodpakket voor onder meer horeca: plus 13 miljard

20 mei 2020

De coronacrisis gaat langer duren dan gehoopt. Het kabinet trekt daarom nog eens 13 miljard euro uit voor verlenging van het noodpakket om banen te behouden. “De noodzaak voor ondersteuning blijft”, zegt minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Noodpakket gaat door

Volgens het kabinet is Nederland in een nieuwe fase beland en is de hoop op een snel herstel van de economie voorbij. Voor bedrijven tot 250 werknemers komt er een nieuwe regeling met daarin tegemoetkoming van maximaal 20.000 euro om de vaste lasten te kunnen betalen. Alleen ondernemingen met minimaal 30 procent minder omzet komen daarvoor in aanmerking.

Horeca en meer

Bovendien moeten zij tot een sector behoren die in het eerste noodpakket in aanmerking kwam voor een bedrag van 4000 euro om de huur en de energierekening te betalen. Meer concreet gaat het om MKB-ondernemers in onder meer de horeca, recreatie, evenementen, kermissen, podia en theaters. 

LEES MEER: Horeca mag vanaf 1 juni weer beperkt open

NOW iets hoger

Het kabinet blijft voor bedrijven die minimaal 20 procent omzetverlies lijden een groot deel (tot 90 procent) van de loonkosten op zich nemen. De vergoeding wordt zelfs iets hoger, doordat de opslag op werkgeverskosten omhoog gaat van 30 naar 40 procent. Daarmee komt het kabinet tegemoet aan klachten van werkgevers dat het kabinet de loonkosten te laag inschatte. Wel worden aan deze NOW-regeling nieuwe voorwaarden gesteld. Zo mogen bedrijven die geld krijgen geen bonussen of dividend uitkeren of aandelen inkopen. 

Verplichte cursus

Ook worden zij verplicht om hun personeel te helpen met om- of bijscholing, zodat werknemers zich kunnen voorbereiden op een ‘veranderde toekomst’. Ook komt er een budget van 50 miljoen euro voor het crisisprogramma ‘NL leert door’: hier kunnen mensen vanaf juli kosteloos online scholing en ontwikkeladviezen volgen om zich aan te passen aan de nieuwe economische situatie.

Het noodpakket 2.0 gaat in op 1 juni en zal 3 maanden gelden. Klik voor alle maatregelen hier!