Folders van 200+ winkels

Meer dan 50.000 aanbiedingen

Sla alles op in één account

Logo

Omzet internethandel groter dan economie VS

3 mei 2021
omzet internethandel

Omzet internethandel groter dan economie VS

3 mei 2021

De wereldwijde omzet uit internethandel is nu groter dan het totale bruto nationaal product van de Verenigde Staten, de grootste economie ter wereld. Dat meldt NU.nl op basis van cijfers van VN-organisatie UNCTAD. De omzet uit online handel steeg vorig jaar met 4% tot 22,2 biljoen euro.

Omzet internethandel

Dat de omzet van internethandel steeg heeft ook te maken met het coronavirus. Door lockdowns zijn overal ter wereld mensen massaal online gaan winkelen, aldus het VN-handelsorgaan. Bijna een vijfde van alle aankopen wereldwijd werd vorig jaar dan ook op het wereldwijde web gedaan. Een jaar eerder was dat nog 16 procent.

Koplopers zijn China en Zuid-Korea; daar werd afgelopen jaar bijna een kwart van de aankopen online gedaan en in het Verenigd Koninkrijk inmiddels ook. In de Verenigde Staten is het aandeel nog steeds relatief klein, met 14 procent van het totaal. Wel stegen de cijfers, want in 2019 werd 11 procent van de aankopen online gedaan.

Groei versus krimp

Toch laat deze groei een ietwat vertekend beeld zien. Het staat namelijk in schril contrast met de staat van de wereldeconomie als geheel. Die kende vorig jaar zijn sterkste krimp sinds UNCTAD in 1940 de cijfers begon bij te houden.