Folders van 200+ winkels

Meer dan 50.000 aanbiedingen

Sla alles op in één account

Logo

Prijs van voedsel blijft maar stijgen

13 juli 2022
prijs van voedsel

Prijs van voedsel blijft maar stijgen

13 juli 2022

De prijs van voedsel is de afgelopen maand weer gestegen. Dat blijkt uit een analyse van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Vooral vlees en vis zijn duurder geworden.

Prijs van voedsel ruim 11 procent hoger

Wie graag vlees eet, is daar steeds meer voor kwijt. Vorige maand kostten vleeswaren al ruim 16 procent meer dan een jaar eerder. Vis steeg 10 procent in prijs. Maar daar blijft het niet bij; zo zijn ook zuivelproducten vorige maand weer fors in prijs gestegen. Met ruim 14 procent is de prijsstijging zelfs de hoogste na augustus 2008. Binnen het zuivelschap steeg boter het sterkst in prijs. Bovendien liet geen enkele categorie voedingsmiddelen een prijsdaling zien. 

Gemiddeld legde de consument in juni ruim 11 procent meer neer voor voedingsmiddelen dan in juni 2021. Daarmee ligt de prijsstijging van voeding aanzienlijk hoger dan de algemene prijsstijging van goederen en diensten. Die is namelijk vastgesteld op 8,6 procent. 

Vrij uitzonderlijk

Volgens het CBS is het vrij uitzonderlijk dat prijzen van voedsel zo sterk stijgen. De laatste keer dat de prijzen over een heel jaar gemiddeld met meer dan 10 procent stegen, was in 1976. In 2001 was die prijsstijging ook best hoog, maar wel lager dan nu. 

Oorzaken

Maar waarom zijn de prijzen nu zo hard gestegen? CBS-econoom Frank Notten wijst in eerste instantie op de stijgende energieprijzen, waar ook voedselproducenten last van hebben. Daarnaast zijn de hogere prijzen een gevolg van de prijsstijgingen bij producenten. Die prijzen lopen sinds vorig jaar zomer op en stegen alleen al in de maand mei met bijna 23 procent ten opzichte van een jaar eerder. 

Dat houdt weer mede verband met stijgende voedselprijzen op de wereldmarkt, onder andere als gevolg van tegenvallende oogsten. Aangezien ontwikkelingen van producentenprijzen nog doorwerken in de prijzen die de consument betaalt in de winkels, verwacht Notten dat het einde van de prijsstijgingen van voeding nog niet in zicht is. Overigens benadrukt hij dat niet alles wordt doorberekend in de consumentenprijzen.