Folders van 200+ winkels

Meer dan 50.000 aanbiedingen

Sla alles op in één account

Logo

Spekkoek uit de supermarkt getest

24 november 2020
Spekkoek

Spekkoek uit de supermarkt getest

24 november 2020

Wie het Hollandse speculaasje bij de thee eens wil afwisselen met een Aziatische lekkernij, kan in de supermarkt terecht voor spekkoek. Het panel van het AD testte 6 plakken met pandansmaak.

Spekkoek

Goede spekkoek? Die moet een beetje, uhm, vettig zijn, zegt Francis. Maar ook weer niet té, vindt Manuela. De botersmaak mag niet overheersen, evenmin de smaak van ei. Hij moet zoet, smeuïg en gaar zijn. En graag met mooie en duidelijke laagjes. Liefst zo dat je ze 1 voor 1 kunt afpellen.

Uit de super

Spekkoek ligt kant-en-klaar in de meeste supermarkten. Gek genoeg is de standaard variant met bruine en witte laagjes niet overal verkrijgbaar, wel die met groene laagjes. “Daarin zit pandan, een tropische plant die een nootachtige, zoete smaak geeft. De plant wordt de Aziatische vanille genoemd’’, aldus Francis.

Smaak?

De test wordt blind uitgevoerd. De panelleden letten onder meer op geur, smaak, structuur en kleur. Hoewel op bijna alle ingrediëntenlijsten pandan-aroma staat, ontbreekt overal die typische smaak. Norman: “Pandan hoor je te zien, te ruiken en te proeven. Maar ik zie alleen groene laagjes, ik proef en ruik niets.’’

Cake

Ook de laagjesstructuur met afwisselende smaak komt bij het proeven niet goed uit de verf. “Het is meer een gewone vanillecake’’, vindt Norman. De ene spekkoek bevat te veel olie, en smaakt daardoor wat vet (Deen), terwijl de ander (Sokeh Food) wel de juiste smeuïgheid heeft. De laagjes zien er bij de meeste spekkoeken prima uit.

Uiteindelijk scoren alleen de spekkoekken van Albert Heijn en Spar een voldoende. Daarmee kun je prima een smeuïg theekransje houden.

Winactie

Deel je verlanglijstje en win € 250,- shoptegoed! 1. Maak je lijstje in onze app met de feestdagenfolders; 2. Deel een screenshot op woensdag 25/11 in je Verhaal (Story) op Facebook of Instagram; 3. Tag ons @reclamefolder.nl én de mensen van wie je de meeste cadeautjes verwacht! 1 dag later maken we de winnaar bekend.