Folders van 200+ winkels

Meer dan 50.000 aanbiedingen

Sla alles op in één account

Logo

Tips en tricks om je planten te stekken 🌱

29 juni 2020
stekken

Tips en tricks om je planten te stekken 🌱

29 juni 2020

Wil je meer planten in huis? Een leuke en goedkope manier is om ze zelf te stekken! Stekken hoeft niet ingewikkeld te ze zijn, met een scherp mesje, een vaasje met water en een pot met aarde kun je al aan de slag. Om je op weg te helpen geeft planten-blogger Mama Botanica wat tips en trics!

Waarom je eigen planten stekken?

Je eigen planten stekken is een duurzame optie en kan veel voldoening geven. Blogger Mama Botanica vertelt haar motivatie aan het AD: “Omdat het soms bijna magisch voelt hoe je uit een klein stukje van een plant een heel nieuwe kunt laten groeien, dat fascineert me enorm.”

Welke planten kun je stekken?

Mama Botanica: “Bijna elke plant. Er zijn een paar uitzonderingen, zoals sommige palmen die met een enkele stam groeien. Die kun je alleen vermeerderen als er een babyplantje uit de grond omhoog piept, en dat gebeurt niet zo vaak binnenshuis. Maar de meeste planten die je in huis hebt kun je stekken.’’

Wil je aan de slag? Koop voordelig potgrond, potten of kamerplanten door de aanbiedingen in de tuin-folders in de gaten te houden!

Op welke manier moet je een plant stekken?

“Dat kun je niet altijd aan een plant zien. Soms heb je alleen een enkel blaadje nodig en soms een stuk van de stam. Of moet je de plant zelfs met wortel en al uit elkaar trekken. Om teleurstellingen te voorkomen is het goed om dat op te zoeken.”

Voor de meest voorkomende kamerplanten hebben we de volgende tips verzameld.

Plant met stam en takken

Snijd een takje af en zet die in het water tot er wortels aan groeien. Als de wortels zich goed hebben ontwikkeld, kun je de stek in de grond zetten.

Monstera stekken

De populaire kamerplant Monstera deliciosa (gatenplant) kun je ook makkelijk stekken. De plant heeft namelijk tegenover elk blad een luchtwortel. Dit is vaak een klein bruin knobbeltje. Stek de plant door de stengel net boven het volgende blad door te snijden. Het stekje met de luchtwortel kun je onder water door laten wortelen.

Monstera – Bron: Pixabay

Een vetplant stekken

Veel vetplanten kun je met 1 blaadje al stekken! Haal een intact blaadje van je vetplant en leg het blaadje op vochtige grond. Op een gegeven moment groeit er een nieuwe plant. Let wel op dat je het bladje niet in de volle zon legt, dan drogen de blaadjes te veel uit.

Plant met bladeren in grond

Heb je een plant waar de bladeren rechtstreeks uit de grond lijken te komen? Vaak lukt het stekken door de wortelkluit van deze plant in tweeën te scheuren. Ook andere planten kun je stekken door de wortelkluit te splitsen. Bijvoorbeeld bij de Lepelplant of de Calathea, op die manier haal je de stengels uit elkaar en kan elk deel in zijn eigen pot verder groeien.

Calathea – Bron: Pixabay

Hangplanten stekken

Bij lage hangplanten kun je meestal het onderste stuk afknippen en zo weer in de grond zetten.

Meer advies nodig over stekken? Mama Botanica heeft het boek Stek je plant geschreven met instructies voor de veertig populairste kamerplanten.