Folders van 200+ winkels

Meer dan 50.000 aanbiedingen

Sla alles op in één account

Logo

‘Veel afvallers geven supermarkt de schuld’

8 januari 2021
Supermarkt

‘Veel afvallers geven supermarkt de schuld’

8 januari 2021

25 procent van de Nederlanders zegt coronakilo’s met zich mee te dragen. Een reden om weer te starten met gezond leven. Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat dit lastig kan zijn door alle ongezonde verleidingen en onduidelijke etiketten in de supermarkt.

Supermarkt

Volgens de enquête van de Consumentenbond is 91 procent van de Nederlanders op dit moment bezig met gezonder eten, afvallen of fitter worden. Meer dan de helft van de consumenten vindt echter dat het aanbod in de supermarkt te ongezond is en dat ze hier dus niet goed mee uit de voeten kunnen. In veel producten die worden verkocht zijn suikers en zout bijvoorbeeld overmatig aanwezig.

Groente en fruit van Lidl is goedkoop maar niet duur. Bekijk de seizoensaanbiedingen hier!

Verleidingen

67 procent van de respondenten geeft aan wel af te willen vallen maar belemmerd te worden door alle ongezonde verleidingen bij het boodschappen doen. En vaak weten ze ook gewoon niet of een product wel of niet gezond is omdat dat volgens hen te onduidelijk is. 

Etiketten

Etiketten vertellen niet de hele waarheid, vindt bijna de helft van de ondervraagde Nederlanders. 46 procent gelooft niet alles wat erop staat. Frank Lindners van Foodwatch geeft aan: “Op de achterkant staan de ingrediënten – waar het merk minder trots op is – in hele kleine lettertjes.” Ook zijn de letters die op de etiketten staan vaak te klein, ondanks de minimale lettergrootte. 

Rood tot en met groen

Het maken van gezonde keuzes zou makkelijker moeten worden door het onafhankelijke voedselkeuzelogo Nutri-Score. “De consument kan hierdoor in 1 oogopslag zien hoe gezond een product is”, legt de Consumentenbond, uit. “Dit wordt gedaan met de letters A tot en met E en de kleuren rood tot en met groen. Alles wat in een product zit wordt meegenomen en gemeten aan de hand van de Schijf van Vijf.”

Duurder?

Een ander punt dat het lastig kan maken om de beoogde kilo’s eraf te krijgen is dat gezond eten vaak duurder wordt gevonden dan de ongezonde keuze. Meer dan de helft (58 procent) van de ondervraagde consumenten geeft dat in de enquête aan. Een tip van de Consumentenbond om voordelig een gezonde maaltijd op tafel te zetten is om groenten of fruit van het seizoen te kopen.