Folders van 200+ winkels

Meer dan 50.000 aanbiedingen

Sla alles op in één account

Logo

Zo kun jij een (online) koopverslaving tegengaan

4 maart 2021
Koopverslaving

Zo kun jij een (online) koopverslaving tegengaan

4 maart 2021

Winkelen en uitgaan kan al een tijd niet, maar gelukkig hebben we webshops. Nou ja, gelukkig… Voor sommige mensen is een druk op de koopknop zó verleidelijk, dat een koopverslaving op de loer ligt. Dit meldt het AD.

Koopverslaving

Online winkelen blijkt voor iedereen een populaire activiteit tijdens deze pandemie. De internetomzet van de detailhandel was eind 2020 maar liefst 55,6 procent hoger dan een jaar eerder. Nu winkels dicht zijn en er sowieso weinig te doen valt, is het niet gek dat er meer online gekocht wordt dan normaal.

6 tips om er wat aan te doen:

1. Ga op koopdieet

Stop in ieder geval 30 dagen met onnodige dingen kopen. Een strikt dieet, waarin je alleen voeding en levensmiddelen mag kopen, moet in theorie voor iedereen haalbaar zijn.

2. Ontwikkel een koopfilosofie

Een koopverslaving is hardnekkig, omdat je altijd met je verslaving wordt geconfronteerd. “Vraag je bij elke aankoop drie dingen af: heb ik het nodig, kan ik het betalen en gaat het product lang mee?’’ zegt Karsten.

3. Neem financiële maatregelen

Bij veel banken kun je meerdere digitale spaarpotjes aanmaken. Zo kun je elke maand apart geld storten voor bijvoorbeeld kleding: een bedrag dat je van jezelf mag opmaken, maar dat je uiteraard ook kunt laten staan.

4. Zoek afleiding en reset je brein

Er is een nieuwe therapeutische techniek om van je (koop)verslaving af te komen. Die kun je gemakkelijk zelf toepassen, zegt psychotherapeut Carien Karsten. Klik hier voor alle stappen.

5. Verander je online shopgedrag

Een simpele maar essentiële tip voor overmatig online shoppen: sluit alle tabbladen waarop je websites van winkels hebt openstaan. Probeer ook niet online te gaan als je moe bent of troost nodig hebt, adviseert Karsten. Dan ga je sneller overstag.

6. Geef dingen weg

Maak een ander blij met de overvloed aan spullen die je hebt. “Spullen weggeven werkt therapeutisch. Je wordt dankbaarder voor de dingen die je hebt’’, zegt Timonen. Door anderen blij te maken, maak je bovendien dopamine aan.