Folders van 200+ winkels

Meer dan 50.000 aanbiedingen

Sla alles op in één account

Logo

Zo laat je verse kruiden in de keuken groeien

14 april 2021
verse kruiden

Zo laat je verse kruiden in de keuken groeien

14 april 2021

Je hoeft echt geen tuin te hebben om te kunnen genieten van verse kruiden voor in de thee of je avondmaaltijd. Het inrichten van een eigen kruidentuin in je keuken is namelijk een fluitje van een cent!

Verse kruiden

De enige vereiste voor het kweken van kruiden in de keuken heeft 1 ding nodig: een vensterbank op het zuiden, westen of oosten. Ton Vreeken, eigenaar van een zadenwinkel, zegt in het AD dat zonlicht namelijk erg belangrijk is. “Plantjes die in een donkere omgeving groeien worden ielig, met lange stengeltjes en veel minder smaak.” Hij raadt dan ook af om kruiden te kweken in een donkere keuken of met een raam op het noorden.

Zonlicht

Zonlicht dus, erg belangrijk. Dat vindt Petra Heidstra van Zaden.nl ook. Volgens haar is een raam op het zuiden essentieel bij het kweken van basilicum, oregano en andere mediterrane kruiden. “Andere soorten zoals peterselie en bieslook, gedijen beter bij minder fel licht.”

Kunstlicht

Natuurlijk is het ook mogelijk om het benodigde licht op een kunstmatige manier te laten schijnen. Het is in ieder geval van belang dat planten minimaal 5 tot 6 uur per dag voldoende licht krijgen. “Het is belangrijk om het natuurlijk lichtspectrum na te bootsen, omdat dit juist de plant laat groeien”, aldus Heidstra. Ook moet je zorgen dat de planten niet te dicht bij het fornuis staan. Bij veel warmte en weinig licht krijg je namelijk zwakkere blaadjes.

Hoe te beginnen

Beginnen met het kweken van je eigen verse kruiden is heel eenvoudig. Een potje kruiden van de supermarkt of uit het tuincentrum is vaak een goed startpunt. Heidstra zegt dat ieder kruid uit de supermarkt te kweken is in de keuken. “Als je zaden koopt, moet je op de verpakking kijken of ze geschikt zijn om binnen of in potten te kweken.”

Vreeken raadt nog aan om goede potgrond te gebruiken – zelf zweert hij bij biologische potgrond – en de pot dan bijna tot aan de rand te vullen met aarde. “Zo voorkom je dat er toch nog schaduw is.”