Folders van 200+ winkels

Meer dan 50.000 aanbiedingen

Sla alles op in één account

Logo

Zó maak je zelf de lekkerste glühwein

11 december 2020
Glühwein

Zó maak je zelf de lekkerste glühwein

11 december 2020

Glühwein, bisschopswijn, vin chaud, glögg, mulled wine: veel landen hebben een eigen versie van de warme en kruidige wijn die we zo graag in de herfst en winter drinken. Maar wat is de achtergrond en hoe maak je het? Dit schrijft NU.nl erover.

Glühwein

Glühwein bestaat uit opgewarmde wijn, een zoetstof (honing of suiker) en kruiden en specerijen, zoals kruidnagel, gember, saffraan, peper, nootmuskaat, kaneel en steranijs. De Romeinen dronken het al (koud) en sinds de 18e eeuw doen de Duitsers het warm.

Liever kant en klaar? Aldi verkoopt een fles voor € 1,79!

Bocht

Wijnjournalist en -maker Esmee Langereis benadrukt dat je vooral niet de goedkoopste wijn moet gebruiken: “Sommige mensen maken het met bocht van 3 euro. Dan kun je er nog zoveel kruiden in gooien, maar dan wordt het niks. Gebruik ook niet je beste wijn, maar een goede, stevige rode middenmoter.” Witte wijn kan overigens ook als basis dienen, net als port (hot port) of zelfs bier.

Sterk

Langereis adviseert de glühwein aan te vullen met een scheutje sterkedrank, zoals een goede cognac of rum. “Maar ook jenever en wodka kunnen”, vult vinoloog, auteur en historicus Mariëlla Beukers aan.

‘Niet kokendheet’

Een goede glühwein wordt gemaakt met goede ingrediënten en moet de juiste temperatuur hebben. Beukers: “Niet kokendheet en ook niet lauw. Ik drink graag niet te zoete, lekker gekruide glühwein met citrus. Hij moet zelfgemaakt zijn. Glühwein met poederkruiden uit een theezakje is voor mij echt not done.”

Steranijs

Langereis haalt nog de ‘steranijskwestie’ aan. “Er is een grote groep liefhebbers die echt gruwelt van de combinatie wijn en steranijs, omdat de specerij te overheersend is.”

Recept glühwein

  1. Kook een 500 milliliter thee en laat hierin 2 kaneelpijpjes, 6 kruidnagels en een in stukken gehakt bolletje nootmuskaat voor 15 minuten zachtjes trekken.
  2. Zeef de thee en los hierin een kop witte suiker op.
  3. Voeg 1 liter droge rode wijn en een scheutje vieux of cognac toe.
  4. Warm de drank op tot net onder het kookpunt. Schenk de glühwein in een glazen theeglas en garneer eventueel met een sinaasappelschijfje en een kaneelstokje.